Tel: 0723.223.104

 

Lipidele

 

Lipidele alimentare sunt alcatuite din molecule de acizi grasi .

Exista doua tipuri de grasimi alimentare :

Grasimile saturate - de origine animala care se gasesc preponderent sub forma solida (unt, frisca, smantana, galbenus de ou, branza telemea, slanina, carne grasa etc);
-acestea contin de obicei colesterol, care se depune pe vasele de sange ingrosand peretii acestora si duc la aparitia unor boli precum hipertensiunea, ateroscleroza, infarctul miocardic.

Grasimile nesaturate -de origine vegetala care sunt fluide (uleiuri) si aici se alatura si grasimea de peste (ulei de floarea soerelui, ulei de masline etc);
-aceste sunt grasimi necesare pentru functiile vitale: cresterea, sinteza de hormoni, capacitatea de aparare la boli, sinteza si absorbtie de vitamine liposolubile A,D,E ;

Alimentele care contin lipide sunt : painea, dulciurile, carnea, laptele , ouale, branza si chiar unele fructe si legume, toate contin cantitati variabile de grasime. Nu sunt excluse mancarurile gatite : ciorbe, sosuri, tocaturi, prajeli, care sunt cu atat mai gustoase cu cat lasa mai multe urme grase.

Lipidele mentin temperatura corpului, invelesc organele interne, depoziteaza energie pentru activitatea zilnica si intra in alcatuirea fiecarei celule.

Oraganismul consuma putina energie pentru asimilarea lipidelor si le transforma usor in grasimi de depozit. Cantitatea de grasimi din sange este masurata de nivelul trigliceridelor si al colesterolului, 2 factori care pot fi influentati de modul in care ne alimentam.

Aportul de lipide recomandat este 20-30% din necesarul caloric zilnic.

 

 

                                                                                        .

Nu exista comentarii pentru aceasta pagina.

Adauga comentariu





Intrebare de securitate:

Cat rezulta din inmultirea 2x10?