Tel: 0723.223.104

 

Alimentatia la adolescenti

 

 

  

 

Adolesecenta este o perioada importanta a dezvoltarii umane, caracterizata de numeroase si profunde schimbari bilologice, fizice, psihice, morale,  perioada in care dispar trasaturile copilariei, apar caracterele sexuale secundare si se desavarseste in cea mai mare parte modelarea viitorului adult.

Sunt de luat in considerare in aceasta etapa de adolescenta urmatoarele aspecte:

• Cresterea necesarului de nutrienti datorita dezvoltarii si cresterii rapide in inaltime

• Modificarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata

• Modificari psihologice si comportamentale

 In aceasta perioada se face tranzitia de la etapa de copil la cea de adult prin acelerarea cresterii statutare si ponderale, maturizarea gonodala, dezvoltarea caracterelor sexuale secundare si dobandirea capacitatii de reproducere.

Alimentatia corecta asigura cresterea si dezvoltarea adecvata a adolescentilor si imbunatateste sanatatea si buna functionare a organismului. O alimentatie sanatoasa si echilibrata in cazul adolescentilorii ajuta sa isi imbunatateasca performantele la invatatura dar si la activitati fizice.

Necesarul de principii nutritive este mai mare in aceasta perioada a vietii mai ales legat de acei nutrienti care au roluri esentiale in procesele de crestere si dezvoltare carcateristice perioadei.

Prezenta proteinelor de calitate in viata unui adolescent este obligatorie, un aport redus putand duce pana la incetinirea cresterii si la scaderea masei musculare.

Necesarul de fibre alimentare este legat de rolul acestora in scaderea riscului de aparitie a dislipidemiilor si de dezvoltare a cancerului de colon la varsta adulta.

Necesarul de vitamine este mare in aceasta perioada, in specila datorita cresterii necesitatilor energetice. Este nevoie de suplimentarea aportului de Vitamina B1,B2,B3, posibil prin alimentatie. Se recomanda in continuare suplimentarea aportului de vitamina D in anotimpul rece.

Sarurile minerale au rol foarte important si ele in cresterea si dezvoltarea adolescentului, in special calciul, fierul si zincul.

La fel de importante si cu valoare nutritionala sunt legumele, fructele, lactatele si grasimile de calitate (omega).

 

 

Nu exista comentarii pentru aceasta pagina.

Adauga comentariu

Intrebare de securitate:

Cate culori are un semafor? (raspundeti in cifre)