Tel: 0723.223.104

 

IMPORTANTA ALIMENTATIEI ECHILIBRATE IN VIATA FEMEII INSARCINATE !

 

Cu siguranta pentru fiecare femeie in parte sarcina este o perioada de importanta remarcabila din punct de vedere nutritional. Un plan alimentar echilibrat si corect este de importanta maxima atat pentru sanatatea gravidei cat si pentru cea a produsului de conceptie. Conform unor studii recente statusul nutritional din timpul sarcinii afecteaza nu numai sanatatea si dezvoltarea neurologica a nou-nascutului, ci si morbiditatea si mortalitatea acestuia la varsta adulta. Avand aceasta informatie pretioasa trebuie sa acordam o importanta majora celor 3 trimestre de sarcina.

Dieta gravidei trebuie suplimentata in a doua parte a sarcinii cu aproximatix 300 de calorii/zi si cu 500 de calorii/zi la gravidele sub 18 ani. Acest supliment de calorii nu trebuie sa fie o scuza pentru femeile care vor ca pe perioada sarcinii sa isi satisfaca toate poftele. Nu trebuie mancat pentru doi in perioada sarcinii, ci trebuie alese cu grija alimentele, iar portia corecta sa fie pastrata in dimensiunile normale, in nici un caz atunci cand suntem insarcinate nu trebuie sa dublam cantitatea de mancare.

Femeile insarcinate nu au voie sa tina cure de slabire.

In perioada sarcinii carbohidratii  si glucidele trebuie sa fie prezente in alimentatie, exceptie face zaharul care nu respecta nici un principiu nutritiv si trebuie evitat.

Proteinele de inalta calitate ocupa si ele un rol foarte important reprezentand suportul de dezvoltare al copilului (din acest motiv nu este incurajat vegetarianismul in sarcina).

Excluderea mezelurilor din alimentatie este esentiala.

Sa nu omitem importanta grasimilor in alimentatia gravidei. In momentul in care o femeie este gravida ea are nevoie de o cantitate mare de grasimi in alimentatie pentru ca dezvoltarea creierului la copil se face pe baza acestor grasimi, insa este foarte important ce tipuri de grasime consumam (omega3, omega 6).

 

Într-o sarcina normala câstigul ponderal este de 11000 – 13000 g, distribuit astfel:

  • 3400 g greutatea fetala medie
  • 450 g placenta
  • 900 g lichidul amniotic
  • 1100 g cresterea în greutate a uterului
  • 1400 g cresterea în greutate a sânilor
  • 1800 g (1500 ml) cresterea volumului sanguin
  • 1800 - 3600 g depozite materne.

 

Pentru femei sarcina este o perioada de transformari anatomice, functionale si psihologice necesare atat adaptarii organismului la starea speciala prin care trece, cat si sustinerii cresterii si dezvoltarii produsului de conceptie. Perioada de sarcina se carcaterizeaza prin cresterea in greutate si  modificarea compozitiei corporale.

Daca consideri ca ai nevoie de organizarea unui plan alimentar echilibrat si corect din punct de vedere nutritiv te astept cu drag la adresa de mail:  raluca.mocanu@consultanta-nutritie.ro

Cu siguranta pentru fiecare femeie in parte sarcina este o perioada de importanta remarcabila din punct de vedere nutritional. Un plan alimentar echilibrat si corect este de importanta maxima atat pentru sanatatea gravidei cat si pentru cea a produsului de conceptie. Conform unor studii recente statusul nutritional din timpul sarcinii afecteaza nu numai sanatatea si dezvoltarea neurologica a nou-nascutului, ci si morbiditatea si mortalitatea acestuia la varsta adulta. Avand aceasta informatie pretioasa trebuie sa acordam o importanta majora celor 3 trimestre de sarcina.

Dieta gravidei trebuie suplimentata in a doua parte a sarcinii cu aproximatix 300 de calorii/zi si cu 500 de calorii/zi la gravidele sub 18 ani. Acest supliment de calorii nu trebuie sa fie o scuza pentru femeile care vor ca pe perioada sarcinii sa isi satisfaca toate poftele. Nu trebuie mancat pentru doi in perioada sarcinii, ci trebuie alese cu grija alimentele, iar portia corecta sa fie pastrata in dimensiunile normale, in nici un caz atunci cand suntem insarcinate nu trebuie sa dublam cantitatea de mancare.

Femeile insarcinate nu au voie sa tina cure de slabire.

In perioada sarcinii carbohidratii  si glucidele trebuie sa fie prezente in alimentatie, exceptie face zaharul care nu respecta nici un principiu nutritiv si trebuie evitat.

Proteinele de inalta calitate ocupa si ele un rol foarte important reprezentand suportul de dezvoltare al copilului (din acest motiv nu este incurajat vegetarianismul in sarcina).

Excluderea mezelurilor din alimentatie este esentiala.

Sa nu omitem importanta grasimilor in alimentatia gravidei. In momentul in care o femeie este gravida ea are nevoie de o cantitate mare de grasimi in alimentatie pentru ca dezvoltarea creierului la copil se face pe baza acestor grasimi, insa este foarte important ce tipuri de grasime consumam (omega3, omega 6).

 

Într-o sarcina normala câstigul ponderal este de 11000 – 13000 g, distribuit astfel:

  • 3400 g greutatea fetala medie
  • 450 g placenta
  • 900 g lichidul amniotic
  • 1100 g cresterea în greutate a uterului
  • 1400 g cresterea în greutate a sânilor
  • 1800 g (1500 ml) cresterea volumului sanguin
  • 1800 - 3600 g depozite materne.

 

Pentru femei sarcina este o perioada de transformari anatomice, functionale si psihologice necesare atat adaptarii organismului la starea speciala prin care trece, cat si sustinerii cresterii si dezvoltarii produsului de conceptie. Perioada de sarcina se carcaterizeaza prin cresterea in greutate si  modificarea compozitiei corporale.

Daca consideri ca ai nevoie de organizarea unui plan alimentar echilibrat si corect din punct de vedere nutritiv te astept cu drag la adresa de mail:  raluca.mocanu@consultanta-nutritie.ro

 

                                                                    

Nu exista comentarii pentru aceasta pagina.

Adauga comentariu





Intrebare de securitate:

Cat rezulta din inmultirea 2x10?